Fanfareorkest Nooit Gedacht VZW
Home Agenda Foto's Leden Ledenwerking Media Links Contact

 

1915 - Nooit Gedacht - 2015

Jubileumjaar
"Tentoonstelling"

Het Fanfareorkest Nooit Gedacht v.z.w. Geel Ten Aard viert in 2015 haar 100 jarig bestaan. Een waarlijk feestjaar met gepaste activiteiten wordt samengesteld door muzikanten, ondersteunende leden en het bestuur. Je wordt van harte uitgenodigd op deze evenementen naar aanleiding van 1915 - Nooit Gedacht - 2015.
Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van het Fanfareorkest Nooit Gedacht v.z.w.? Noteer dan de datum 22 maart 2015 in je agenda. Een stapel oude foto's en weetjes  ligt dan voor je klaar in het café van het parochiecentrum van Ten Aard.
Een eeuwfeest is onomstotelijk een reden om te feesten, muzikaal met enkele voortreffelijke concerten maar zeker ook met een terugblik naar het verleden.

Het begon allemaal in 1915. De ouderdomsdekens Louis Van Doninck, meester Van Nooten, Jef Vranckx, G. Van Geel en Frans Lievens stonden mee aan het roer bij de start. Tijdens de bezettingsjaren van de Eerste Wereldoorlog viel het sociale en culturele leven stil. Enkele inwoners van Ten Aard zoals Dictus en Frans Van Wesemael, Jan Mannaerts en Sus Van Gestel kwamen op het idee om een voetbalploeg op te richten. Ondanks wat strubbelingen kwam de voetbalclub er met als erevoorzitter G. Braet, een aannemer in waterwerken. Het nieuw opgerichte bestuur had als voorzitter L. Van Wesemael, als ondervoorzitter L. Van Doninck, als schatbewaarder J. Luypaerts en als ploegleider J. Mannaerts. Nooit Gedacht dat ze zo goed zouden sjotten en een naam was gevonden. Dat de erevoorzitter een boot had met dezelfde naam zal ook meegespeeld hebben.

Tijdens de oorlog mocht er niet met de fiets gereden worden. Verplaatsingen voor de voetbal moesten te voet gebeuren. Aanvankelijk werden onder de leiding van meester Van Nooten liederen gezongen die al snel door enkele instrumenten werden begeleid. Zo ontstond de fanfare die dezelfde naam "Nooit Gedacht" kreeg. Het resultaat mocht er zijn. In 1917 werden naar hedendaagse maatstaf "strenge standaardregels" opgesteld bestaande uit 60 artikelen. Tijdens de vredesstoet van 1919 in Geel sleepte de fanfare van Ten Aard de eerste prijs in de wacht. Een vlag werd gekocht met de winst van een toneelopvoering en de steun van de nieuwe erevoorzitter.L Lekeu. Tot zover het verhaal van de start.

Na de Tweede Wereldoorlog was er weer een bijeenkomst bij "Peer van 't Speen" van o.a. J. Lekeu, pastoor Biermans, meester Van Nooten, J. Vranckx, L. Van Doninck, J. Luypaerts, F. Lievens, G. Van Geel, Fr. Kesten, Fr. Geyskens, M. Heylen,  Jef en Jules Cuyvers, E. Verstreijden en meester Op de Beeck. De fanfare werd terug op de rails gezet! Dankzij een geldinzameling en een vlaamse kermis werd in 1948 in aanwezigheid van de fanfare het bestaande oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de twee oorlogen opgericht.

Zoals de meeste verenigingen heeft de fanfare van Ten Aard een reeks anekdotes die mondeling overgeleverd zijn. Enkele voorbeelden volgen.
Er is het verhaal van een optreden in Kasterlee op de Kattenberg. Een primitieve kiosk stond opgesteld, dit podium kwam zo in vervoering van het optreden dat alles met muzikanten en dirigent door de bodem zakte, gelukkig met geen gekwetsten maar enkel geblutste instrumenten en veel pret.
Of de vlaggendrager "Den Thijs" (F Verachtert) die in Stelen tijdens een optocht bijna van de brug waaide door de hevige wind die opstak. E Hufkens de toenmalige tamboer kon hem nog net op tijd vastgrijpen voor hij over de omheining vloog.
(bron: uitgave bij 75 jarig bestaan, auteur Staf Gyesbreghs)

Een vereniging kan enkel 100 jaar worden dankzij de inzet gedurende de vele jaren van bestuursleden, muzikanten en ondersteunende leden. Elk decennium heeft zijn kernbestuur en actieve leden gekend, maar het zijn er teveel om hier allemaal met naam te vernoemen. Ze mogen allen fier zijn op het aandeel dat ze gehad hebben in de geschiedenis van de fanfare.

Op zondag 22 maart kan je het hele verhaal bekijken tussen een verzameling van foto's en materialen. Je vindt er de geschiedenis van de muziekvereniging. Misschien een jeugdfoto van je vader, moeder of grootouders op een bijeenkomst. Je kan deze tentoonstelling bezoeken vanaf 12u. tot 18u. in de café van het parochiecentrum. Kom het ontdekken!

Het Fanfareorkest Nooit Gedacht bestaat 100 jaar en behoort tot het cultureel erfgoed van het dorpsleven in Ten Aard als één van de oudste verenigingen van de parochie. Deze fanfare is gekend om haar sterke jeugdwerking. Dit zal je merken als je ziet hoe die jonge groep een enthousiast optreden aanbiedt. Op Ten Aard heeft men begrepen wat een groep amateurmuzikanten in een fanfare voor het dorpsleven te betekenen heeft. De dirigent weet door zijn aanpak ieder op zijn hoogst mogelijke niveau te tillen.

Deze tentoonstelling is mogelijk door de logistieke en financiële steun van Ten Aardse en nabije ondernemers en particulieren

J.G.
Datum: zondag 22 maart  2015 van 12u. tot 18u.
Inkom: gratis
Plaats: Parochiecentrum Vaartstraat Geel Ten Aard

 

Disclaimer-Copyright@fanfarenooitgedacht